Kinesiotape

Kinesiologitape er et japansk princip. Det blev opfundet af den alternative behandler Kenzo Kaze i 1970´erne, der senere blev uddannet kiropraktor. Kinesiologi betyder ”læren om bevægelse”. Dvs tapen understøtter eller styrer kroppens bevægelser. Tapen bruges kun som supplement til anden behandling og står derved aldrig alene. Der er mange eliteudøvere der bruger kinesiologitape. Jeg bruger i min klinik kun kvalitetstape, der giver den bedste behandling/effekt. Lige pt er det curetape, men afprøver til tider nye mærker, for at finde den bedste.

Hvad gør kinisiologitape?

Der er 5 hovedeffekter:

1) Forbedring af cirkulation
2) Smertebehandling
3) Forbedring af muskelfunktion
4) Ledstøtte
5) Segment påvirkning (Organ påvirkning)

1: Forbedring af cirkulation Når der sker en skade i eller på kroppen, vil der opstå en inflammation i vævet. Pga denne inflammation vil der forekomme en hævelse, der omkranser skaden og skaber et øget tryk og vil ofte forårsage en restriktion af lymfeflowet, da rummet mellem hud og muskler reduceres. Når der lægges en tape, vil det resultere i en øjeblikkelig nedsættelse af trykket og give et bedre lymfeflow, da huden simpelthen løftes og der skabes mere plads. Inflammation: Inflammation er kroppens naturlige reaktion på en vævsskade og/eller intrængen af bakterie eller vira. Inflammationen reparerer skaden, ved at tilføre mere blod og dermed celler m.m der er specialiseret i at bekæmpe skader på vævet. Inflammation er ikke det samme som infektion, som kræver at der er bakterie elle vira tilstede. En inflammation bekæmper altså vævsskade og evt infektion.

2: Smertebehandling Tenikken går ud på at løfte i vævet således, at det giver en trykaflastning på et specifikt område.

3: Forbedring af muskelfunktion
Her kan både lægges en tape der afhjælper muskelspændinger altså en afslapningsteknik. Eks ved overdrevet træning. Man kan også lægge en tape der hjælper med at øge muskelstyrken, eks efter en operation.

4: Ledstøtte
Her lægges en tape, der stimulerer nogle specifikke receptorer (mekanoreceptorer) ved hver eneste bevægelse af kroppen. Ved at disse receptorer stimuleres, forbedres balancen mellem forskellige muskelgrupper, hvilket vil føre til en positiv effekt af leddets funktion. F.eks ved en ankelforstuvning. Ligeledes kan der lægges en tape, der støtter ledbåndene direkte, hvis ledet er beskadiget eller ledbåndene ikke længere har en funktion.

5: Segment påvirkning
Aktivitet og funktion af forskellige organer kan påvirkes, ved at lægge en tape. F.eks mave- og menustrationssmerter. Denne type tape har jeg pt ingen erfaringer med og tilbydes derfor ikke.